Carpaccio z buraków z fetą oraz rukolą i roszponką zrobiło furorę (przepis na carpaccio) zaczęłam więc szukać kolejnych pomysłów na sałatkę z buraków. Na włoskich stronach znalazła
PRZEPIS (dla 4 osób)
1-2 średniej wielkości ugotowane buraki
100g wędzonego łososia
1 pomarańcza
łyżeczka chrzanu
oliwa/olej ryżowy
sól
Buraki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy (skóra powinna odejść pod naciskiem kciuka) i kroimy w plasterki.
Pomarańczę kroimy na pół. Z połowy wyciskamy sok, który dodamy do sosu. Z drugiej połówki wykrawamy cząstki (pozbawiając je błonek)
Przygotowujemy chrzanowy winegret: sporą łyżeczkę chrzanu łączymy z sokiem z pomarańczy, dodajemy 4-5 łyżek oleju oraz sól (do smaku).
Przestawkę serwujemy nakładając na buraki kawałki pomarańczy oraz łososia skrapiając sosem.
Carpaccio można zaserwować w formie „bałaganu”, wykrojonych krążków w szklance lub kieliszku (dwie warstwy), albo podając wycięte krążki – w zależności od tego co się Wam podoba:)
Nie umiałabym wybrać, która z dwóch proponowanych przystawek z buraków jest smaczniejsza, bo obie są rewelacyjne:)
SMACZNEGO:)