Carpaccio z buraka, wędzonego łososia i pomarańczy

Carpaccio z buraków z fetą oraz rukolą i roszponką zrobiło furorę (przepis na carpaccio) zaczęłam więc szukać kolejnych pomysłów na sałatkę z buraków. Na włoskich stronach znalazła

PRZEPIS (dla 4 osób)

1-2 średniej wielkości ugotowane buraki
100g wędzonego łososia
1 pomarańcza
łyżeczka chrzanu
oliwa/olej ryżowy
sól

Buraki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy (skóra powinna odejść pod naciskiem kciuka) i kroimy w plasterki.

Pomarańczę kroimy na pół. Z połowy wyciskamy sok, który dodamy do sosu. Z drugiej połówki wykrawamy cząstki (pozbawiając je błonek)

Przygotowujemy chrzanowy winegret: sporą łyżeczkę chrzanu łączymy z sokiem z pomarańczy, dodajemy 4-5 łyżek oleju oraz sól (do smaku).
Przestawkę serwujemy nakładając na buraki kawałki pomarańczy oraz łososia skrapiając sosem.

carapccio

Carpaccio można zaserwować w formie „bałaganu”, wykrojonych krążków w szklance lub kieliszku (dwie warstwy), albo podając wycięte krążki – w zależności od tego co się Wam podoba:)

Nie umiałabym wybrać, która z dwóch proponowanych przystawek z buraków jest smaczniejsza, bo obie są rewelacyjne:)

SMACZNEGO:)