Pascha nie tylko na Wielkanoc

Przepis jest banalny, a przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut.

PASCHA

Składniki

6 żółtek

1 szklanka cukru

paczka masła (200g, ale może być i 300g – masła nigdy za dużo;)

1kg sera trzykrotnie mielonego (gotowy)

migdały i nerkowce – idealnie byłoby dodać do paschy 200g

rodzynki i/lub żurawina – 100g (w żadnym wypadku nie należy ich moczyć)

Czas przygotowania

10 min ze zmywaniem + czas oczekiwania na schłodenie (np. noc)

pascha produkcja

Żółtka miksuję z cukrem do białości.

Do utartych z cukrem żółtek dodaję masło i miksuję na krem (pascha różni się w zależności od tego czy dodamy masła miękkiego, czy z lodówki; z miękkim masłem jest bardziej puszysta, z takim z lodówki bardziej przypomina krem, która lepsza? Nie wiem. Ja wolę tą z zimnym masłem, moja połówka z miękkim).

Do kremu należy dodać ser i połączyć (oczywiście używam do tego miksera). W dużej mierze od użytego sera zależy smak paschy. Ostatnio użyłam Włoszczowej i pierwszy raz sernik był prawie płynny. Wcześniej używałam sera z Lidla (Pilos) i efekt był powtarzalny i boski.

Migdały i nerkowce (mogą być i inne orzechy) siekam korzystając z rozdrabniającej przystawki do miksera. Niezbyt drobno.

Łączę masę serową z rodzynkami i orzechami (łyżką) i przelewam do naczyń.

Używam… tealightów z Ikei – wg mnie są idealne do deserów jeśli chodzi o wielkość. Można użyć i większych kieliszków, albo małych szklaneczek. Deser jest słodki i sycący, więc lepiej żeby naczynia nie były za duże.

Z podanej ilości wychodzi 12-13 sztuk plus miska do wylizania.

Z jedzeniem najlepiej poczekać jest do schłodzenia, np. przez noc.

pascha