CURRYWURST
To kolejne danie z gatunku szybkich i smacznych.
Czas przygotowania ok. 10 minut.
Można przygotować wcześniej i odgrzewać (dla sosu tak nawet jest lepiej).
Porcja na 4 osoby, albo dwie głodne
Składniki
- 4 kawałki sparzonej białej kiełbasy, albo 8 małych kiełbasek grillowych
- 3 łyżki oleju
- 1 średniej wielkości cebula (można użyć jej dużo dużo więcej)
- mały koncentrat pomidorowy (ok. 100g)
- 2-3 łyżki keczupu (zamiast niego można dodać więcej koncentratu oraz dodać łyżkę octu)
- szklanka wody
- 1-2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu Worcestershire (albo nieco więcej octu i miodu oraz sosu sojowego)
- 1 łyżka sosu sojowego
- curry do posypania (ok. łyżeczka na talerz) –> poniżej przepis na curry
- pieczywo (białe bułki)
Kiełbasę smażę w garnku na oleju, a po usmażeniu wyjmuję na talerz.
Cebulę siekam niezbyt drobno i przesmażam do zrumienienia.
Następnie dodaję koncentrat i wodę, a kiedy się zagotuje dodaję miód, ocet balsamiczny, sos sojowy oraz sos Worcestershire (mile widziany, ale można zamiast niego dodać więcej keczupu, sosu sojowego i miodu) i duszę przez kilka minut. Oczywiście sos należy doprawić „wg smaku”. Moja połówka woli, gdy ograniczam miód oraz ocet. Sos jest najlepszy, gdy ma czas na przegryzienie się, więc można przyrządzić go i dzień wcześniej.
Sos przed podaniem podgrzewamy razem z kiełbaskami. Byle nie za długo bo biała kiełbasa ma tendencję do rozpadania się. Można też kiełbaski ugrilować przed podaniem lub odgrzać w mikrofali i gorącym sosem tylko polać. A kiedy już mamy zestaw na talerzu posypujemy talerz łyżeczką curry. Od pewnego czasu mieszankę curry przyrządzam sama podaję więc przepis.
CURRY
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki mielonego kardamony
6 goździków
1 łyżeczka nasion kolendry
2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego, w żadnym wypadku kminku)
odrobina ostrej papryki
Można zmiażdżyć w moździerzu, albo zmielić w młynku do kawy (można tym co zostanie w młynku zaromatyzować cukier do ciast).
Kiedy przyrządzam curry mięsne, czy warzywne, dodaję jeszcze 2 cebule, 2 łyżeczki czosnku, 2 łyżeczki pasty z imbiru…