Udana para: papryka z cukinią

Posted on Posted in Blog Kulinarny, Główna

Dobre i proste, a nie z czekolady;)

Papryka z cukinią… samodzielne danie (gulasz warzywny), dodatek do makaronu, farsz do pierogów, dodatek do omleta, albo sałatka.

Połączenie jest fantastyczne, zarówno pod względem smaku, jak i wygląda, a więc godne polecenia:)

No i do tego niezbyt drogie (o tej porze roku) i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, aby je przygotować.

Trochę czasu wymaga pokrojenie warzyw, ale samo duszenie, to tylko 10-12 minut.

Ale od początku:

4 średniej wielkości czerwone papryki (białe mają mniej miąższu, a czerwona jest… powabniejsza)

1 średniej wielkości cukinia (nie może mieć zbyt grubej skóry, ani twardych pestek) lub 2-3 małe (ok. 0,5 kg)

sól, ewentualnie inne przyprawy

olej do smażenia

Cukinię myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Jeśli cukinia jest większa, to kroimy wzdłuż na 4 i dopiero kroimy. Ja użyłam elektrycznej szatkownicy dzięki czemu plasterki były naprawdę cieniutkie.

Paprykę myjemy i po oczyszczeniu z gniazd nasiennych kroimy w dość drobną kostkę.

papryka i cukinia

Mocno rozgrzewamy tłuszcz w garnku (powinien przynajmniej pokryć dno naczynia) po czym dodajemy jednocześnie cukinię i paprykę. Chwilę smażymy, po czym zmniejszamy ogień, solimy (ewentualnie dodajemy suszonych warzyw, bądź innych przypraw) i dusimy przez 10 minut i… nie dłużej. Cukinia ma zmięknąć, ale papryka ma pozostać jędrna. Jeśli cukinię pokroiliście na grubsze plasterki, to wpierw podduście cukinię, a dopiero po 3-4 minutach dodajcie paprykę. Żadne z warzyw nie powinno się rozgotować.

I… danie gotowe:)

papryka z cukinią

Do cukinii i papryki można dodać cebuli. W takim przypadku zacznijcie od jej usmażenia i zeszklenia i dopiero wtedy dodajcie cukinię i paprykę.

Jeśli chcecie podać paprykę z cukinią jako dodatek do makaronu, albo jako farsz, to dodajcie przypraw (papryki ostrej, bądź chili, kminu rzymskiego).

Smacznego:)