Kotleciki ryżowe, czyli sprzątanie czas zacząć…

Posted on Posted in Blog Kulinarny, Główna

Święta, Święta i po Świętach…

Wpierw duże zakupy, potem świąteczne obżarstwo (starałam się o umiarkowanie, ale wiecie jak to jest, gdy stół pełen smakołyków…), a potem dojadanie.

W TV cały czas mówią o tym ile to jedzenia marnujemy postanowiłam więc na dzisiejszy obiad przygotować coś z resztek. Wśród nich znajdował się m.in. ugotowany ryż oraz sos do carbonary (boczek z cebulą i śmietaną). Po dodaniu dwóch jajek i bułki tartej powstały przepyszne kotleciki. Przydałoby się do nich coś zielonego, a na pewno jakiś sos. Były jednak smaczne i bez dodatków.

Kotleciki ryżowe z boczkiem

Składniki na 12 kotlecików

szklanka ugotowanego białego ryżu (ja miałam ugotowany okrągły ryż arborio)
15 dkg wędzonego parzonego boczku
jedna cebula
2 jajka
10 dkg sera żółtego
bułka tarta (kilka łyżek)

Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć
dodać boczek pokrojony w słupki i razem przez chwilę smażyć
dodać odrobinę masła lub kilka łyżek śmietanki 30%
Ja wystygnięty boczek z cebulą zmiksowałam

Do ryżu dodać boczek z cebulą, pokrojony drobniutko ser żółty, 2 jajka i bułkę tartą (tyle, aby wszystko połączyła, ale żeby ciasto dało się lekko formować) – razem wymieszać i uformować niezbyt duże kotleciki
Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony
Przed podaniem polecam odsączyć tłuszcz kładąc na chwilę kotleciki na papierowym ręczniku.

kotlety

A o sprzątaniu jeszcze będzie, bo w mojej spiżarce odkryłam skrywające się mąki:

  • z chleba świętojańskiego,
  • ryżową kleistą i z ryżu brązowego,
  • z cieciorki,
  • mąkę pszenną typu „00” (polską i Manitoba)
  • mąkę gryczaną,
  • żytnią,
  • kukurydzianą.

Zamierzam sprawdzić, czy faktycznie ciasto drożdżowe oraz na pizzę z mąki „00” i zwykłej różnią się.
Jak smakują placki z różnych rodzajów mąk.
Poszukać przepisów na wykorzystanie ww. mąk.